Consiliere, terapie a cuplului si a familiei

(continuare)

Poate numai iubirea ar putea obliga un partener sa fie fidel din punct de vedere sexual, afectiv, psihic. Insa iubirea nu numai ca nu este suficienta dar este si un sentiment perisabil.

In studiile mele am auzit frecvent doua relatari ,,cu cealalta a fost doar sex, eu doar pe sotia mea o iubesc” sau ,, sufeream ca un caine nu pentru ca se culca cu aia ci pentru ca ei ii impartasea tot ce avea pe suflet”. A fi fidel inseamna sa faci dragoste, sa iubesti si sa ai schimburi psihologice profunde cu o singura persoana.

Fidelitatea raspunde unui vis acela de a trai ,,marea iubire”. Acest vis, aceasta nevoie vitala de a avea un partener care sa stie sa ne primeasca iubirea dar sa ne-o si daruiasca vine din lipsa primei fuziuni din viata intrauterina si din lipsa celei de-a doua fuziuni din copilarie.

Tipul de iubire al parintilor nostri din copilarie determina modul cum ne vom comporta ca indragostiti si fara sa ne dam seama, inconstient in viata noastra amoroasa reeditam aspecte ale vietii afective infantile. Va avea loc identificarea sau contraidentificarea cu modelul parintilor. De exemplu o mama seducatoare, dar nu prea iubitoare va determina pe o fata sa refuze feminitatea, sa se poarte masculine, sa refuze sa fie atractiva. Dimpotriva o mama putin interesata de iubire lasand barbatul nesatisfacut va determina pe fata sa se identifice cu fantasmele tatalui ei, devenind seducatoare si dispusa la adulter.FAMILIE

- Nu sunteti multumit ca repeti destinul unor inaintasi ?

- Va necajeste ca repetati in viata un comportament o atitudine ?

- Va straduiti de mult sa-ti rezolvati o problema si inca nu ati reusit ?

- Ati avut parintii nefericiti in casatorie ?

- Ati fost agresati de parinti sau ati asistat la violente intre parinti ?

- Ati simtit o lipsa de comunicare, o raceala intre parintii dvs. ?

- Ati simtit ca nu ati primit suport emotional-afectiv de la parinti ?

- Aveti neintelegeri cu copii dvs., ajunsi acum adolescenti ?

- Va este greu sa decideti ce strategie sa adoptati cu ei ?

- Va temeti ca daca sunteti democratic si ii invitati sa participe la discutii si apoi luati deciziile, sau ca daca sunteti egalitar si luati deciziile impreuna cu ei, exista riscul sa va pierdeti autoritatea ?

- Sunteti derutat de inconstanta optiunilor profesionale ale copiilor dvs.?

Va propun o abordare sistemica a problemelor biologice, spirituale sau emotionale, care permite deblocaje energetice, restabilirea unor legaturi cu inaintasii vostri. S-ar putea ca problemele pe care le aveti sau pe care le au copii dvs. sa aiba legatura cu ceea ce ati simtit si vazut in familia in care ati crescut.

Acum este timpul sa aflati ca atat strategia autoritara ,care nu-i consulta pe adolescenti ,dar si cea excesiv de incarcata afectiv, creeaza dificultati in trecerea de la dependenta la independenta.

Acum puteti afla linia de demarcatie intre a fi cu propriul copil prea rece, distant sau dimpotriva prea afectiv.

Acum aveti posibilitatea sa aflati care este distanta dintre dorinta si putinta dintre ideal si real


Citeste mai departe

© psihodezvoltare.ro