MITURI DESPRE SEX

Comportamentul sexual are un caracter instinctiv, automat insa ceea ce il defineste ulterior este invatarea. In orice societate vom gasi conceptii gresite, mituri despre sex fapt care impune un control permanent al informatiei pentru a le preveni sau corecta. Inca din copilarie copilul invata si ia contact cu sfera atat de larga a sexualitatii prin copiii mai mari, prieteni, parinti, alte persoane, reviste, glume cu continut sexual care uneori perpetueaza modele depasite sau nu ofera cunostinte pertinente. Vom contrazice in cele ce urmeaza unele din cele mai frecvente mentalitati eronate vehiculate despre sex.

- A face dragoste implica sex. Afirmatie falsa pentru ca a face dragoste presupune o implicare emotionala iar sex se poate face si fara dragoste.

- Contactul fizic placut implica sex. Afirmatie gresita deoarece atingerea, mangaierea cu alte cuvinte tandretea sunt dorinte constante ale femeii, fapt care ar trebui mai bine inteles de barbati care numai cand fac sex sunt tandri.

- Sa faci dragoste nu e mare lucru, vine de la sine. Datele arata insa ca potentialul sexual cu care ne nastem se dezvolta prin exercitiu.

- Barbatul poarta responsabilitatea modului de desfasurare a actului sexual. Nu acesta este adevarul pentru ca desi distributia rolurilor sexuale si domestice este diferita ele sunt complementare si necesita contributia egala a ambilor parteneri. Fiecare partener trebuie sa stie ce doreste celalalt.

- Implinirea sexuala este asigurata de casatorie. Este cam mult spus deoarece mariajul nu este o constanta iar in ciclurile vietii de familie apar presiuni uneori conflicte care pot marca viata sexuala.

- La batranete interesul pentru sex si viata sexuala inceteaza. Desigur dinamica sexuala diminueaza ca frecventa si durata dar orice varstnic cu o stare de sanatate buna are libido si activitate sexuala.

- Sexul slabeste si epuizeaza. Gresit deoarece satisfacerea apetitului sexual regulat si sanatos dimpotriva duce la un tonus afectiv bun.
© psihodezvoltare.ro