TERAPIA DE CUPLU SI/ SAU TERAPIA SEXUALA ?

Sexul nu este cel mai important lucru într-o relatie însa o poate devitaliza sau destabiliza. Terapeutii de cuplu pot fi încurajati sa utilizeze terapia sexuala oferind informatii stiintifice, sugestii si interventii specifice cand se întalnesc cu disfunctii sexuale obisnuite. Introducerea unui model bio-psiho-social de evaluare, tratament si prevenire a disfunctiilor in cuplu înlatura relativa bariera între cele doua terapii. Este spre beneficiul cuplurilor sa primeasca permisiuni privind activitatea sexuala în cadrul terapiei de cuplu. Terapia sexuala este o subramura, subspecialitate a terapiei de cuplu.

Sustin ca si alti autori (McCarthy et. al. 2004) un model integrat prin care sa se evalueze dinamica sexuala în cadrul terapiei de cuplu. În trecut utilizam în cadrul terapiei (consilierii) de cuplu la prima si a doua sedinta un chestionar standardizat si un interviu prin care evaluam familia de origine. Ipoteza mea, bine cunoscuta de altfel, era ca problemele de cuplu pot avea drept cauza si un pattern atitudinal si comportamental preluat in familia de procreare, din familia de crestere si dezvoltare. Cercetarile de teren, practica ulterioara, mi-au aratat ca evaluand de la prima sedinta dinamica sexuala am putut ajunge mai repede la un tratament corect.

Am constatat de multe ori ca probleme ale functiei economice, functiei educative si functiei de coeziune ale familiei, au o mare legatura cu disfunctia sexual-reproductiva a acesteia. Cum numarul cazurile era destul de mic, 17 cupluri care au primit consiliere, am considerat o provocare sa lansez o cercetare aplicativa privind aceasta cauzalitate de natura sexuala privind diferite probleme de cuplu. In cadrul unui esantion de 1902 persoane, din mediul urban, distribuite egalitar pe gen si grupe de varsta, am gasit o corelatie semnificativa statistic (p<0,01) între Scala de evaluare a coeziunii adaptabilitatii familiei (Faces III-Family Adaptability Coehesion Evaluation Scale Olson, 1986), Modelul circumplex al sistemului conjugal si a celui familial pe de o parte, si disfunctia sexual-reproductiva pe de alta. Statistica îmi arata o relatie dar nu îmi putea indica daca intai a fost ,,oul sau gaina”. Cu alte cuvinte tulburarile de dinamica sexuala erau cauza sau efectul unor probleme de cuplu. Cel putin in acest esantion ambele au fost adevarate. Uneori insatisfactia sexuala conducea la o scadere a comunicarii, coeziunii si flexibilitatii în cuplu. Alteori comunicarea, coeziunea si flexibilitatea in cuplu scazute conduceau la o relatie sexuala de proasta calitate. Parea un cerc vicios. Era oare important sa lamuresc care este cauza si care este efectul ? Ca si la alti terapeuti sau la alte studii, s-a dovedit ca pentru client, nu era atat de important sa aflu asta (Keim and Lappin 2002).

In unele timpuri blamat si in altele încurajat pana la excese inimaginabile, ajungem in contemporaneitate sa ne dam seama ca sexul, atunci cand aduce satisfactie, contribuie în mica masura la vitalitatea relatiei iar cand este disfunctional afecteaza relatia non-sexuala in mai mare masura. citeste mai departe

© psihodezvoltare.ro