Consiliere privind comportamentul sexual si sanatatea reproducerii
- Iti este teama de psihosexologie ?

- Doresti sa intelegi mai bine valoarea, beneficiile pentru sanatate ale relatiilor psihosexuale mature si creative ?

- Vrei sa-ti cunosti si dezvolti abilitatile sexuale ?

- Abia va cunoasteti si nu stiti ce sanse aveti ? Vocea intelectului nu prea poate sa evalueze pentru ca este o nepotrivire intre vocea instinctiva, genetica, care va spune cu pasiune ca va potriviti, si vocea sociala a conditionarii care spune ca este aproape imposibil ?

- Ca femeie ai vrea mai mult preludiu, ca barbat ai vrea mai mult penetrare ?

- Pana acum a fost OK sa faci sex iar acum nu mai ai chef sau nu mai poti ?

●  Aici ai sa gasesti raspuns la toate aceste intrebari si la multe alte incertitudini privind comportamentul sexual si sanatatea reproducerii.

                          Terapia de cuplu si/ sau terapia sexuala ?

Sexul nu este cel mai important lucru într-o relatie însa o poate devitaliza sau destabiliza. Terapeutii de cuplu pot fi încurajati sa utilizeze terapia sexuala oferind informatii stiintifice, sugestii si interventii specifice cand se întalnesc cu disfunctii sexuale obisnuite. Introducerea unui model bio-psiho-social de evaluare, tratament si prevenire a disfunctiilor in cuplu înlatura relativa bariera între cele doua terapii. Este spre beneficiul cuplurilor sa primeasca permisiuni privind activitatea sexuala în cadrul terapiei de cuplu. Terapia sexuala este o subramura, subspecialitate a terapiei de cuplu.

Sustin ca si alti autori (McCarthy et. al. 2004) un model integrat prin care sa se evalueze dinamica sexuala în cadrul terapiei de cuplu. În trecut utilizam în cadrul terapiei (consilierii) de cuplu la prima si a doua sedinta un chestionar standardizat si un interviu prin care evaluam familia de origine. Ipoteza mea, bine cunoscuta de altfel, era ca problemele de cuplu pot avea drept cauza si un pattern atitudinal si comportamental preluat in familia de procreare, din familia de crestere si dezvoltare. Cercetarile de teren, practica ulterioara, mi-au aratat ca evaluand de la prima sedinta dinamica sexuala am putut ajunge mai repede la un tratament corect.

CUPLUL

- Ai senzatia ca cele mai multe convorbiri cu partenerul sunt de fapt monologuri ?

- Discutiile cu partenerul se sfarsesc adesea prin conflicte ?

- Simti ca este mai confortabil sa taci pentru ca altfel inrautatesti situatia ?

- Ai sentimentul frustrant ca doresti un alt partener desi nu te-ai desparti ?

- Cand este langa tine ai vrea sa plece, cand este departe ai vrea sa vina ?

- Simtiti in cuplu o nefericire, o dificultate ?

Terapia de cuplu te va ajuta sa depasesti aceste dificultati, frustrari incertitudini.

Cuplul se va cunoaste si modela intre cele doua tendinte contrare si in acelasi timp indisociabile, autonomia si fuziunea.

Barbatul si femeia vor invata sa-si alimenteze dragostea permanent prin gratitudine reciproca pentru ca dragostea are o dinamica: creste, scade, dispare etc.

Conform teoriei costuri-beneficii si a teoriei schimbului social, oamenii interactioneaza, se asociaza, dupa legea reciprocitatii: “ti-am dat” “astept sa imi dai”. Derivata din acestea este “teoria echitatii”, conform careia indivizii judeca relatia dupa asteptarea lor de a primi atat cat dau. Perceperea unei inechitati e generatore de disolutie in cuplu.


Citeste mai departe MITURI DESPRE SEX


© psihodezvoltare.ro