Consiliere, terapie a cuplului si a familiei
CUPLUL


- Ai senzatia ca cele mai multe convorbiri cu partenerul sunt de fapt monologuri ?

- Discutiile cu partenerul se sfarsesc adesea prin conflicte ?

- Simti ca este mai confortabil sa taci pentru ca altfel inrautatesti situatia ?

- Ai sentimental frustrant ca doresti un alt partener desi nu te-ai desparti ?

- Cand este langa tine ai vrea sa plece cand este departe ai vrea sa vina ?

- Simtiti in cuplu o nefericire, o dificultate ?

Terapia de cuplu te va ajuta sa depasesti aceste dificultati, frustrari incertitudini.

Cuplul se va cunoaste si modela intre cele doua tendinte contrare si in acelasi timp indisociabile, autonomia si fuziunea.

Barbatul si femeia vor invata sa-si alimenteze dragostea permanent prin gratitudine reciproca pentru ca dragostea are o dinamica: creste, scade, dispare.

Conform teoriei costuri-beneficii si a teoriei schimbului social, oamenii interactioneaza, se asociaza dupa legea reciprocitatii: “ti-am dat” “astept sa imi dai”. Derivata din acestea este “teoria echitatii”, conform careia indivizii judeca relatia dupa asteptarea lor de a primi atat cat dau. Perceperea unei inechitati e generatoare de disolutie in cuplu.


INFIDELITATEA

Pentru uni a afla ca partenerul a fost infidel este o suferinta indiferent de circumstante, pentru altii conteaza mai putin de ce, pentru ce, dar conteaza de cate ori. Putem analiza reactia la infidelitate dupa mai multe criterii. Vom observa ca poate genera:depresie, suicid, crima pasionala, violenta s.a. Se poate afirma ca persoanele care nu sunt marcate de infidelitatea partenerului (partenerei) sunt insensibili, nu iubesc suficient, sunt generosi lasand si pe altii sa se bucure de calitatile partenerului (partenerei) ? Raspunsul este nu. Cei care fac fata emotiilor excesive, care nu se victimizeaza si gestioneaza mai bine evenimentul reusesc sa redecida coordonatele in care sa se desfasoare in viitor relatia lor cu persoana infidela. Cresterea comunicarii si flexibilitatii in cuplu a intelegerii fata de persoana pe care se presupune ca ai iubit-o sau chiar o iubesti (pentru ca de aceea te doare) ar fi numai unele din solutii.

Barbatii suporta mai greu infidelitatea fata de femei desi au practicat din cele mai vechi timpuri poligamia si infidelitatea. Cu toate acestea majoritatea din despartiri sunt initiate de femei care sunt din ce in ce mai putin dispuse sa suporte unele abateri de la conduita de rol marital cum sunt: violenta, infidelitatea, consumul de alcool.

Iubirea este un sentiment necesar dar nu suficient pentru reusita relatiei. Mai mult fiind un sentiment acesta este perisabil. Casatorii care s-au initiat fundamental pe ,,marea iubire “ s-au desfacut. Intr-un cuplu vorbim de 3 elemente el, ea si relatia. Iata cum 1+1=3 (Leleu Gérard , 2003).

Sub semnul longevitatii sa te casatoresti in perioada contemporana presupune sa semnezi un contract pe multi ani. In anul 2006 varsta medie la prima casatorie a fost in Romania de 28,6 ani la barbati ( 28,9 in mediul urban, 28,1 in mediul rural) si de 25,3 ani la femei (26,2 in urban si 23,7 in rural). In perioada 2004-2006 durata medie a vietii a fost de 68,7 ani la barbati si de 75,8 ani la femei. Daca facem un calcul rezulta un contract intre parteneri la casatorie de circa 50 de ani si chiar de mai mult acolo unde speranta de viata este mai ridicata. In aceste circumstante este ore posibila si indicata o iubire exclusiva ?

Societatea contemporana are putine tabuu-ri legate de sex, sexualitate, gen. Moda face din trupuri tentatii explicite, contraceptia, intreruperea de sarcina la cerere practic anuleaza riscul unei sarcini nedorite, teama de BTS a scazut ca urmare a posibilitatii utilizarii prezervativelor de buna calitate, tentatiile sunt prezente la slujba, pe strada in vacante. Adulterul a ramas doar un pacat din punctul de vedere la bisericii, nu mai este decat in foarte putine state delict iar societatea civila a devenit chiar ingaduitoare trecandu-l de multe ori la fapte diverse.

Citeste mai departe

© psihodezvoltare.ro